Meleleh Air Liur Melihat Resepi Sambal Udang Dan Petai Ni
Selain itu, terdapat banyak lagi variasi sambal yang pasti menambahkan selera makan anda. Hari ini admin nak kongsi antara 5 menu hidangan sambal popular anda boleh cuba.
Sambal tumis udang petai
Gabungan udang dan petai dalam masakan sambal sememangnya satu kombinasi yang enak. Rasa udang yang manis dan sambal yang pedas pasti menambahkan lagi rasa ‘kick’ menu ini. Kalau tak ada udang, anda boleh gantikannya dengan seafood yang lain.
Untuk kepekatan kuah pula, anda boleh mengubahnya mengikut citarasa tersendiri. Nyaman tok!
Bahan-bahan diperlukan:
Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)1-3 keping petai - di kopek
4-5 ulas bawang merah kecil
6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
Seketul kecil belacan
Sedikit asam jawa
1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
Garam, gula, pak aji pun boleh
Cara menyediakan dan memasak:
Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing dan wangi.Masukkan petai, udang, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. (Sape2 yg suka, boleh masukkan Pak Aji sikit). Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.
Hidangkan dgn nasi panas. Along minat bila ada ikan goreng sekali. Fiuh... meleleh air liur....
#resepi
#resipi
#resepisambaludang
#resipisambaludang
0 comments:
Post a Comment
Thanks For Comment !!! :)